Om Heagården

Det finns många Heagårdar (= Gården på heden) i Sverige. En av dem ligger vid gamla vägen mellan Ängelholm och Munka Ljungby och är museum sen 36 år tillbaka. När man kör genom den fem år gamla lindallén (den ursprungliga allén fick almsjukan) får man en känsla av herrgård inför det pampiga bostadshuset i tegel på hög gråstensgrund och de stora ekonomibyggnaderna i korsvirke.

Elisabeth Nilsson (1884-1968)

Elisabeth Nilsson (1884-1968)

 

Jovisst, Jöns Hansson som köpte 135 tunnland jord och byggde Heagården 1862 ville visa att han inte var vem som helst –läskunnig bonde,  kommunalpamp och nämndeman. Hans dotterdotter Elisabet Nilsson kom hit 1884 då hon som nyfödd miste sin mor, blev uppfostrad av mormor, morfar, två ogifta mostrar och en ogift morbror, fick inte gifta sig med den hon ville och skänkte hela gården till en stiftelse vid sin död 1968.

 

Salong

Salong

Idag står hela Elisabet Nilssons hem intakt som ett museum och man får en god inblick i människornas liv på landet för hundra år sedan genom museivärden Bengt Åke Bengtssons kunniga och roliga guidning. I de vackra salongerna kan man se ägarfamiljens sällskapsliv framför sig, i köksavdelning och matrum på bottenvåningen luktar det hembakt och ute på den kullerstensbelagda gården hör man drängarnas stönande, pigornas fnittrande, kornas bölande och hönornas kacklande.

 

Brandkårsmuseum

Brandkårsmuseum

Förutom boningshus och alla jordbruksredskap finns alla Ängelholms gamla brandbilar och en mängd brandbekämpningsmateriel här, en fungerande gammal bysmedja som man har studiecirklar i smide vinterårs i, ett polismuseum med föremål och dockor som beskriver polisens arbete under 1800- och 1900-talen, en gammeldags snickarverkstad, en gammal sko- och toffelmakarverkstad, en gammal manufakturaffär och mängder med gamla föremål som skänkts till gården.

 

 

En del av trädgården

En del av trädgården

Den parkliknande trädgården är en ovanligt välbevarad 1800-tals trädgård i tysk stil med symmetri,gräsmattor, grusgångar och fruktträd och vid tjänlig väderlek får man en lugn och fridfull, ja nästan högtidlig, kaffestund i det gröna. Ängelholms Trädgårdsförening arbetar med att restaurera köksträdgården med gammeldags nyttoväxter.

 

 

Annika och Bengt Åke Bengtsson

Annika och Bengt Åke Bengtsson

Värdfamiljen Bengtsson, som bor i gården med barn och två katter, skapar en personlig och hemtrevlig anda. Mor Annika pyntar med säsongens blommor och far Bengt Åke tar fram dragspelet och berättar roliga historier. På Heagården kan man verkligen koppla bort den jäktade nutiden och drömma sig tillbaka eller minnas ”den gamla goda tiden” en halv dag med lunch, guidning, kaffe och underhållning eller under en kafferast på väg någonstans.

Heagården är alltid öppen, men man måste ringa och förbeställa.

 • Heagården guidas med jämna mellanrum, se våra arrengemang

  Vigsel i trädgården

  Vigsel i trädgården

 • Vår och höst anordnas musikcaféer och föredrag
 • Bakluckeloppisar anordnas varje söndagseftermiddag april-september
 • Skånska kören sjunger maj i by
 • Sista söndagen i maj visas hantverk och gamla maskiner
 • Midsommar firas på gården
 • Bygdespel spelas i början av augusti
 • Väsenvandringar arrangeras vid allhelgona
 • I advent hålles flera konserter och julfester i det vackert julpyntade huset

Boningshuset och logen kan hyras till bröllop och andra högtidligheter.

Till Heagården kör man inte för att köpa ytterligare något man inte behöver utan för att njuta av en vacker och genuin miljö under suset av historiens vingslag.

Kommentarer är stängda