Våra arrangemang

 

 

Heagården guidas

med jämna mellanrum, annonseras här och på Ängelholms Turistbyrås evenemangskalender engelholm.com. Man kan beställa egen guidning, kaffe eller mat i anslutning till guidningen på 0723-170304 och heagarden@gmail.com

 

 

 

 

 

Skånska kören sjunger maj i by tisdag 28 maj kl 19. Inträde 100 kr inkl fika i pausen.

 

När vårsådden var klar gick ungdomarna runt och sjöng maj i by i gårdarna för att tigga mat, brännvin och pengar till vårfesten. 16 grebbor i tidsenligt sjunger och skojar i två och tre stämmor till gitarr, flöjter, trummor och kazoo under Gertrud Peterssons ledning.

 

Heagårdsdagen 31 maj kl 13-17

, Vi guidar museerna och trädgården, bjuder på åktur med häst och vagn,visar gamla maskiner, kärnar smör på gammalt vis, Össjö IS låter oss skjuta luftgevär, Herr Olof och mamsellerna bjuder på sång och musik,-barnen får leka gammeldags lekar, vi serverar kaffe och minns den ”gamla goda” tiden.

Gratis inträde och parkering.

 

Midsommarafton 19 juni kl 13 klär vi majstången (ta med blommor) 14 friluftsgudstjänst 1430 kaffe och jordgubbstårta 15 midsommardans 1530 lekar och tävlingar. Inomhus vid regn.

 

 

 

 

 

 

 

Bygdespel 2 augusti kl 15, 7 augusti kl 19 och 8 augusti kl 14.

”Vänd varenda sten” heter Ingegerd Ericsdotter Christianssons tjugofemte (!) bygdespel. Sorgeåret är till ända och mor Pernilla är fri att gifta om sig.I första äktenskapet föddes bara flickor och eftersom Pernilla var änka var hon myndig men det hindrade inte att vissa hade synpunkter på hennes omgifte ….

Premiären inleds med friluftsgudstjänst 13.30 och kyrkkaffe 14.00.

Bygdespelsgruppen Origonalen från Össjö spelar. Fritt inträde. Utomhus.

Origonalen spelar tre nya bygdespel av Ingegerd Ericsdotter Christiansson om året. Ett vid trettonhelgen i församlingshemmet i Össjö, ett vid dammen i Össjö första veckan i juni och ett på Heagården första veckan i augusti. Heagårdsspelet spelas också på Ingeborrarpsgården i Örkelljunga andra söndagen i augusti. Spelen handlar om verkliga människor i våra trakter som levt i slutet av 1700-talet. Man möter kvinna, gammal möter ung, rik möter fattig, lat möter flitig, konservativ möter progressiv, bofast möter främling o.s.v. Tidstypiska uttryck, kläder och sånger. Kunskap, förståelse, känsla och humor.

 

 

Nu ska vi skörda linet

13 september  kommer Herr Olof och mamsellerna (Signe Andersson blockflöjt och viola da gamba, Per-Olof Jonsson fiol och viola da gamba, Christina Anebring sång trumma och klockor och Gertrud Petersson sång och nyckelharpa) att framföra sitt nya program med sång och musik om skördetiden. Gruppen sjunger i stämmor, spelar på tidstrogna instrument och berättar om ritualer, redskap och tankar kring skörden.

Kanske blir det skördemarknad här den dagen, hör av er om ni vill delta.

 

 

 

Mystik på Heagården  29 oktober kl 18 … och 30 okt kl 18 …

I Anders Nilssons manus och regi bjöds besökare på en suggestiv vandring i fackelsken där man möter människor som levde på Heagården förr och de företeelser de trodde på. Ett trettiotal medverkande från Heagården, bygdespelsgruppen Origonalen, Rädda Barnen i Ängelholm-Båstad och Lions Club i Munka Ljungby flyttar oss hundra år tillbaka i tiden. Behållningen går till Rädda Barnens lokala verksamhet.

 

 

 

 

 

 

Vi arrangerar barndop, barnkalas, konfirmation, examensfest, födelsedagsfirande. bröllop. minnesstund, utställning, släktträff, marknad, konferens, föredrag, utbildning, studiecirkel, guidning, konsert, kaffekalas, frukost, lunch, middag – ja allt! Här följer lite bilder över våra olika lokaler – det går också att hyra våra fina lokaler

 

 

 

 

 

 

På Heagården visar vi miljöer från förr. Här hittar ni ett exempel på ett Brandkårsmuseum, en Manufakturaffär, ett Lantbruksmuseum, Polismuseum och en Smedja. Mer om detta läser ni HÄR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heagården är en stor fyrlängad lantgård som är byggd 1862 och som är museum sen 1969. Den ligger två kilometer från E6 mellan Ängelholm och Munka Ljungby i nordvästra Skåne.

Förutom den intakta bostaden och lantbruksmaskiner finns här ett brandkårsmuseum, ett polismuseum, en smedja, en skomakarverkstad, en gammal ekiperingsaffär, en snickeriverkstad, en intakt 1800-talsträdgård, servering, musikunderhållning och lokaler till uthyrning. Heagården ägs av en stiftelse med kyrkoherden i Munka Ljungby som ordförande.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Förutom studiebesök med kunnig och trevlig guidning anordnar vi konferenser, minnesstunder, hembygdsdag första söndagen i juni. midsommarfirande, bygdespel första veckan i augusti väsenvandring vid allhelgona och skånsk julkonserter.

I november och december julpyntar vi det vackra huset och erbjuder julbord, jultallrik eller adventskaffe med julunderhållning. Kakorna bakar vi själva och den goda maten kommer från Restaurang Rosenberg i Åstorp.

 

 Välkommen att förlägga ert barndop, barnkalas, konfirmation, examensfest, födelsedagsfirande. bröllop. minnesstund, utställning, släktträff, marknad, konferens, föredrag, utbildning, studiecirkel, guidning, konsert, kaffekalas, frukost, lunch, middag här på Heagården. Ett minne för livet!

 

 

Vi har öppet nästan alltid, men kontakta oss först: 0431-430035, 0723-170304 eller heagarden@gmail.com så bestämmer vi tid.

We are open almost always but please contact us first: +46431430035, +46723170304 or heagarden@gmail.com 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Förutom den vackra miljön, de otaliga bevarade föremålen på Heagården och deras historia så skapas det underhållning här! Bengt Åke Bengtsson, som är museivärd, är också berättare, humorist och musiker och har skapat 14 underhållningsprogram som han framför på Heagården och var ni önskar. Hans program finns under fliken Underhållning.

 

 

 

 

 

Lila Gatubandet På Heagården bildades för åtta år sedan Lila Gatubandet, en unik mångkulturell akustisk orkester som sprider glädje med sin glada energirika omväxlande musik. Se  Lila Gatubandets hemsida

 

 

Kommentarer inaktiverade.