Trädgården

Heagården har en härlig trädgård.

Klicka på bilderna så blir de större!

 

 

 

Tyskland, som enats och snabbt utvecklats till stormakt under 1800-talet, stod högt i anseende så Heagården fick en trädgård i tysk stil då gården byggdes 1862. Antagligen har någon trädgårdsarkitekt ritat den, men då det är kostsamt att utforska gamla arkiv valde vi satsa på en restaurering av den gamla köksträdgården i stället.

 

 

 

 

 

 

 

 

En centrallinje går från balkongen till flaggstången till soluret till paradiscirkeln (centrum i trädgården: en rund buxbom-omgärdad rosenrabatt med en lila och en rosa ros = Adam och Eva i paradiset!) till lusthuset.

 

 

 

 

brollopitradgard3_webb

 

 

 

 

Östra sidan av trädgården om denna centrallinje är spegelvänd mot västra sidan. Inte så mycket blommor utan pampiga fruktträd, gräsmattor, grusgångar, ordning och reda.

 

 

 

 

 

 

 

Trädgårdens nya flaggskepp är nyttoavdelningen med köks- och kryddväxter som invigdes 2007. Den är anlagd i 1800-talsstil och vårdas varje tisdagskväll av en grupp ur Ängelholms Trädgårdsförening.

 

 

 

Rhodondendron

Solrundningen och kryddgården

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klängrosor på söderväggen

Surkörsbäret blommar i maj

 

 

 

 

 

Ingrid Marie  har sitt ursprung från ön Fyn i Danmark och är uppkallat efter läraren K. Madsens dotter. Det var Madsen som hittade trädet vid Høed skola, där det växte bland hallonbuskar, och hade troligen kommit från ett Cox Orange-frö. Frukten är rund och medelstor och skalet är mörkrött i färgen med ljusbruna prickar. Fruktköttet är gulvitt och friskt syrligt i smaken. Sorten är bäst att äta från november och framåt och blir därför ett typiskt juläpple. Ingrid Marie är hållbart och kan hålla sig ända fram till april.

Heagården i oktober 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi har många fruktträd på Heagården, flera är andra generationen sen gården byggdes 1862. Vi har äpplena Filippa, Ingrid Marie, Gul Richard, Ribston, Belle de Boskop, päronet Greve Moltke, surkörsbär och bigarrån Hvam samt plommonen Victoria och Jubileum.

Grönkål och dahlior

 

 

 

 

 

 

 

Välkommen in i trädgården!

Höstaster, hortensia och blåregn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bigarrån Hvam blommar i maj

Under sommarsäsongen skyltar vi det mesta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hortonom Kerstin Berendt (0431-430447) har ritat vår nyttoträdgård med solrundning och treskifte. Här odlar vi spenat, humle, rödbeta, majrova, kålrabbi, rotpersilja, böna, rosenböna, salladsärt, apotekarros, vaxböna, citrontimjan, timjan, salvia, temynta, kummin, senap, vaxböna, sojaböna, brysselkål, skruvhalspumpa, fransk dragon, malört, fänkål, balsamblad, pimpinella, gräslök. libbsticka, blåklint, prästkrage, lin m.m.

 

heagarden_tradgard

116_1394

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gullregn

Solrundningen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dahlior

 

 

 

Varje tisdagskväll kl 1700-1930 april-september träffas Trädgårdsveteranerna på Heagården, utvecklar nyttoträdgården, dricker kaffe och har trevligt under Börje Grönhults (0431-15433) ledning. Kom och var med! Säsongen avslutas med en sillafest med årets bästa historier!

 

 

 

Ribston

Smedjan

 

 

 

 

 

 

Kommentarer är stängda